002 – #blogg100

Ikväll är det dags för årets första TNT, Thursday Night Throwdown. Det är en för allmänheten öppen och (i bästa fall) månatligen förekommande latte art-tävling, alltså tävling i kunskapen att kunna hälla snygga mönster i kaffet under press. Syftet är att höja kvaliteten på latte art-hällande samt att föra samman kaffeintresserade människor i ett socialt sammanhang. Ett exempel på latte art, på en rosetta (mer vardagligt kallad löv):

rosetta, latte art, #blogg100

Latte art av @belgianbarista

Latte art låter sig inte göras i en handvändning (badum-tsch!) utan det kräver rätt mycket träning, fokus och vilja för att man ska bli bra på att hälla. Förmågan, eller bristen på sådan, att hålla koll på sina nerver är också ett viktigt inslag som har sänkt många duktiga baristor i tävlingar. I första hand handlar latte art dock om att lära sig att spinna mjölken så att man bildar mikroskum. Mikroskummet ger mjölken en krämig känsla där man inte ser synliga bubblor, detta till skillnad från tjockt, fluffigt skum vilket måste ösas med sked. Det senare blandar sig sämre med kaffet och lägger sig som ett lock uppe på kaffet. Det är helt enkelt inte möjligt att hälla latte art med ett sådant skum och det ger dessutom inte möjlighet att förmedla smakerna i kaffet.

Huvudsakligen finns det två typer av latte art: hällning (pouring) och etsning (etching). Rosettan ovan är hälld latte art medan etsning görs med en spetsig pinne på ytan för att skapa mönster:

Etsning av @taneesan

Formatet TNT med torsdagstävlingar kommer ursprungligen från Washington DC. TNT togs med hjälp av @NoWaveCoffee först till Göteborg och nu när Reggie bor här uppe i Stockholm även hit. Också Malmö har haft egna TNT och i Paris finns en variant under namnet frog fight. Tävlingsreglerna varierar ofta för att skapa lite nya inslag. Det kan röra sig om att hälla i annorlunda skålar (exempelvis vinglas eller urgröpta apelsiner), att hälla bakom ryggen eller att, som i fallet med nästa TNT, ändra själva tävlingsformen. Vanligtvis tävlar man två och två mot varandra och gör varsin latte art. Arten bedöms av tre domare som samtidigt på signal skall välja vilken av de två de tyckte var bäst gjord. Vinnaren går vidare i ett rakt slutspel tills en vinnare kan presenteras.

Latte art säger inte så mycket om hur kaffet är eller om baristans kunskaper specifikt i kaffet men är ofta uppskattat då det är lätt att ta till sig och kul att titta på. Det arrangeras både SM och VM och förra året kom vår svenska mästare Emil Eriksson på 20:e plats i VM.

Några frågor kring Latte Art eller TNT? Tveka inte att kommentera!

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100 och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s