003 – #blogg100

Vad är egentligen specialkaffe? Vad skiljer specialkaffe från kommersiellt kaffe och har det någon betydelse för hur vi ser på kaffe? 

Kommersiellt kaffe är det vanliga kaffet du köper i matvarubutiken. 500g färdigmalet, ofta mörkt rostat, vakuumförpackat. I praktiken handlar det om att svenskarna har blivit vana att dricka ett kaffe som är rostat tillräckligt mörkt för att dölja defekter och ojämna blandningar. Jämför med två brödskivor som sätts i en brödrost. En skiva tas upp efter en liten stund och har fått färg men är mest varm, den andra ligger i tills den är alldeles sotig. Vilken smakar mest bröd?

Så här skriver svenska specialkaffeföreningen, SCAE Swedish Chapter, om vad specialkaffe är:

Specialkaffe är kaffe som har odlats och skördats under ideala förhållanden och som därigenom har utvecklat en enastående karaktär.

Processen att förädla moget kaffebär till råkaffe sker med största omsorg för att minimera defekter och ge högsta möjliga kvalitet. Sedan rostas kaffet varsamt för att få fram den inneboende karaktären.

När kaffet bryggs med kunskap och engagemang omvandlas kaffebönan till en högkvalitativ dryck, som är både annorlunda och överlägsen marknadens norm.

Den färdiga drycken skall kunna spåras tillbaka till bönornas geografiska ursprung.

Clear as mud, eh?

Men bara för att det är bra råvara betyder det inte att slutprodukten kommer vara bra. Det går att se processen från böna till kopp som ett avsmalnande flöde, du kan inte reparera fel i tidigare steg. Alltså handlar det om att hålla kvaliteten hela vägen. Det kommer komma mer info om hela processen och bryggning senare här på bloggen.

—-

Igår var det TNT på konceptbutiken. Recap finns hos Reggie, men trots att jag kanske uttryckte tveksamheter/förslag kring tävlingsformen så kan jag inte annat än att applådera Reggie för hans jobb med tävlingen och att samla ihop alla kaffeintresserade människor. Det är fantastiskt vad hans engagemang gör för specialkaffecommunityt.

—-

Jag har börjat skapa en karta med kaféer som serverar specialkaffe och där baristorna engagerar sig i att förmedla kaffe. Tipsa gärna om ställen jag kan besöka! Du hittar kartan här (skall också försöka fixa en widget här på sidan som visar kartan direkt.). och till höger!

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100 och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 003 – #blogg100

  1. Hjälmen skriver:

    Tack för att du tog med mitt ställe på kartan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s