004 – #blogg100

Kort inlägg idag, lite väl sent kanske. +/- 20 grader från ekvatorn brukar kallas för kaffebältet. Detta för att kaffet uteslutande växer inom dessa breddgrader.

Kaffebältet

Ursprungligen kommer kaffe från Etiopien men spreds sedan via arabiska halvön vidare runt i världen. Flikar in med tre intressanta fakta kring arabiskt kaffe:

  1. Qahwa, det arabiska namnet för kaffe, betyder direkt översatt ”det som motverkar sömn”.
  2. Carl von Linné trodde att kaffet hade sitt ursprung i Arabien, därför gav han en av de två största arternas namn på latin Coffea Arabica.
  3. Hamnstaden Mocha i sydvästra Jemen var en av de största handelsplatserna av kaffe på 15-1600talen. Mycket av kaffet från regionen kännetecknades av sina chokladiga toner och det är därför som kaffe smaksatt med choklad brukar kallas för just Mocha.

En av de två största kaffearterna heter som sagt arabica. Den andra heter robusta. Generellt kan man säga att robusta är en tåligare art som kan växa på mindre optimala områden. Arabica är svårare att växa men ger i gengäld ett mer komplext och potentiellt godare kaffe. Robusta har överlag ett högre koffeininnehåll än arabica. Italienska kaffekulturen kännetecknas av billiga espresso och med hjälp av vissa delar robusta i blandningen har priset hållits nere. I specialkaffekretsar pratar man alltid om olika underarter till arabica, robusta har helt enkelt inte samma kvalitet.

Underarter, ja. Det finns en mängd olika underarter av arabica som har sina egna egenskaper. Nedan följer en lista med exempel på namn på underarter som du kan läsa på paket med specialkaffe:

Arusha
Bourbon (röd, gul eller orange)
Caturra
Catuai
Mundo Novo
Pacamara
Pacas
SL28
SL34
Typica

Brasilien är världens största kaffeproducent med Vietnam, Colombia och Indonesien en bit efter. Vietnam tänker man kanske inte spontant på när man tänker kaffe men mycket ”bulkkaffe” produceras i landet. Billigt kaffe som kan rostas hårt och ge ”smak av kaffe” i bakverk och liknande.

Mer om underarter kommer komma!

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100 och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s