006 – #blogg100

”Men alltså, det verkar ju jättekrångligt att brygga kaffe som du gör! Vad mycket prylar du har, behövs verkligen det?”

Vanligtvis brukar jag säga att det enda som behövs för att förbättra kvaliteten på sitt kaffe är en funktionell kvarn med malskivor (och inte knivar) men det är faktiskt inte exakt hela sanningen. Det är det första steget men om man utökar sina inventarier med en kvarn, en våg och lite kunskap så har man ett garanterat recept på bättre kaffe. Lägger man dessutom till kaffe med bra kvalitet och spårbarhet, specialkaffe, så blir det ännu bättre.

När man brygger kaffe så är det viktigt att veta hur mycket kaffe man använder mot mängden vatten man brygger med. Ofta ute bland folk räknas kaffet i antalet mått per kopp, ett fasligt godtyckligt sätt att bestämma mängderna. Vad är ett kaffemått? Hur stor är en kopp? Vad är det för malningsgrad på kaffet?
Om man istället väger kaffet och vattnet som man häller på så blir det mycket lättare att hitta balans i kaffet. Jämför det med om man skulle strunta i att mäta upp ingredienserna när man till exempel bakar bröd. Det skulle nog krävas rätt mycket extrajobb för att få till en bra limpa. Bättre då att mäta upp mängden jäst, degvätska, kryddor och mjöl.

Syre är kaffets ovän. Ett nyöppnat paket färdigmalet halvkilo kaffe kan ge ifrån sig mycket aromer men redan efter en stund, så kort som en kvart, så har många av de aromerna som har potential att att hamna i din kopp försvunnit. Kvar står du med nio tiondelar trist kaffe. Brygg alltid färskmalet kaffe.

60g kaffe per 1000g vatten är ett recept som kan användas som standardrecept och utgångspunkt när man skall brygga kaffe. Det receptet ligger mellan 1:16 och 1:17 (1 del kaffe per 16 respektive 17 delar vatten) och brukar ofta ge ett bra styrkeförhållande i kaffet. Går man sedan vidare så kan man justera balansen i kaffet (syra, bitterhet osv) genom malningsgrad och extraktionstid. Också temperatur kan påverka bryggningen. Mer om det i senare inlägg.

Mer saker att ta upp om brygg? Kommentera gärna!

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till 006 – #blogg100

  1. Fredrik skriver:

    Mycket bra skrivet.
    Som mina bekanta brukar säja, kan du inte gå ut i köket och greje lite med alla kaffe prylar och komma med lite gott kaffe.

  2. Ping: 023 – #blogg100 | Better coffee, better life

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s