009 – #blogg100

Idag blir det då ett inlägg om Aeropress. Arobie Aeropress är en ganska intressant liten skapelse uppfunnen så sent som 2005 i USA.

Tittar man först på andra uppfinningar från samma uppfinnare så som ”Orbiter”, ”Sprint” och ”Skylighter” så ter sig en kaffebryggare stå ut som en udda fågel bland dessa frisbees och boomeranger. Har man den bakgrundsfaktan så kan man säkert också förstå lättare varför företaget rekommenderar att brygga ca 80 grader kalla ”espresso” i den. Däremot är den en alldeles utmärkt manuell bryggare.

En Aeropress.

Aeropressen består av ett stående rör till vilket man sätter ett filter, papper eller stål, i botten och placerar röret direkt på sin kopp eller någon typ av behållare (det finns även en variant där man brygger upp och ner, video om det i slutet av inlägget). Detta rör är själva bryggkammaren för när man hällt i kaffe och vatten så sätter man på pressen högst upp. Då skapas ett undertryck i behållaren vilket hindrar vattnet från att åka ner i koppen av sig självt. Detta gör att man väldigt exakt kan bestämma hur lång tid som det malda kaffet skall vara i kontakt med vattnet.

Extraktionen av malt kaffe beror till väldigt stor del på hur mycket yta av kaffet som är direkt exponerat mot vattnet och hur lång tid vattnet är i kontakt med kaffet. Tex en V60 har man svårare att justera endast tiden med då gavitationen, som V60-principen bygger på, gör att tiden blir en faktor som är beroende av malningsgraden. Med Aeropress är inte gravitationen en del och därmed kan man balansera styrkan med hjälp av både tid och malningsgrad. Lägger man dessutom till hur mängden kaffe kontra mängden vatten påverkar smakbalansen så framstår Aeropressen som en ganska komplex bryggare (vilket den är, men det är nice!)

Aeropressen är väldigt liten i storlek och därmed högst portabel. En manifestation för detta är Mile High Aeropress Club som visar exempel på hur man med en Aeropress, lite varmt vatten, en kvarn och lite bönor (brygg alltid färskmalet!) kan få till en god kopp kaffe på resande fot.

Till sist ett recept från Emil Eriksson (visserligen lite gammalt men väl funktionsdugligt) som han kanske(?) gjorde på förra årets Aeropress-SM där han vann hela tävlingen och fick tävla i USA i VM där han tog bronspengen (eller brons-Aeropressen). Jag har förhoppningar om att det skall bli en tävling i år med, riktigt kul var det förra året!

…just ja, receptet:

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100 och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s