010 – #blogg100

Vad smakar ditt kaffe egentligen? Varför står det ibland på kaffepåsen att kaffet smakar tex bergamott eller syltade körsbär? Hur kan man jämföra kaffen med varandra?

I kaffe finns det mer potentiella toner än i tex vin (en populär dryck att jämföra med tack vare Systembolagets smakbeskrivningar). För att kunna känna alla dessa aromer och smaker kallas det att man koppar kaffe när man testar det. En koppningsmetod, så kallad brasiliansk koppning, har blivit dominant då den ställer låga krav på tillbehör.

12g kaffe mals grovt (vilket betyder att kvarnens kvalitet inte behöver vara perfekt) och läggs i glas eller koppar som är ca 2dl stora. Därefter fylls koppen upp med hett vatten och tillåts att dra i fyra minuter. Kaffet kommer att lägga sig som ett lock uppe på ytan och innesluta aromerna under dragtiden. När kaffet har dragit klart så bryter man ytan genom att trycka kaffet neråt och framåt med en sked (gärna en koppningssked som är lite djupare än en matsked) i koppen så att det lägger sig i botten. När man bryter kaffet så frigörs massa aromer så man bör passa på och dofta ordentligt vid brytningen. Efter att ytan brutits så skummar man av ytan från restpartiklar, lättast med två skedar. När det är klart är kaffet redo att smakas av, dock bör man vänta en stund så att kaffet hunnit svalna av. Detta för att ju svalare kaffet är, desto mer aromer framträder och är möjliga att känna (så länge kaffet inte är kallt vill säga).

Avskumning av koppningskaffe

Var noga med att bara ta en sked i taget från ytan, man vill inte gräva i kaffet som ligger i botten av koppen. När man smakar kaffet med sked så får man gärna försöka sörpla i sig det. I det att man sörplar kaffet så sprider man kaffet mer i munnen och har större chans att känna smakskillnader. Vill man smaka många kaffen kan det också vara värt att ha med sig en spottkopp (eng: spittoon), då kaffe som lägger sig i svalget vid sväljning kan göra det svårare att känna nyansskillnader vid nästkommande kaffen.

Ju oftare man koppar kaffe, desto duktigare blir man på att urskilja toner. Vill man kommunicera de smaker man känner kan det dock vara bra att relatera tonerna till saker som andra personer förstår. Generella smaker som tex ”röda bär” eller ”mörk choklad” är lättare att som mottagare att förstå än tex ”midsommaräng i västkustskärgård” (vilket kanske lättare hade kunnat kommuniceras som gräsig ton med tydlig sälta). Går man vidare på djupet så kan man jobba på att urskilja vilken typ av sälta, syra och så vidare som finns i kaffet.

Varje år hålls koppnings-SM och VM där de tävlande testar sin förmåga att känna skillnader i kaffe. Jag kommer återkomma om årets SM och mer om hur de tävlingarna går till senare.

Frågor kring koppning? Kommentera! (och koppa själva!)

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100 och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 010 – #blogg100

  1. Ping: 093 – #blogg100 | Better coffee, better life

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s