016 – #blogg100

Sprit i kaffet? Eller kaffe i spriten? Irish Coffee och Kaffe Karlsson, men sen då?

När man går ut på krogen och skall dricka drinkar så finns det bartenders som har alla möjliga konstiga kunskaper om vilka spritsorter som funkar till vilka frukter, på vilket sätt man kan vara innovativ och vad som inte fungerar. Men när det kommer till drinkar som innehåller kaffe så blir det plötsligt mycket svårare att hitta rätt. Inte sällan, snarare nästan alltid, står en kanna på värmeplatta och bränner sönder alla smaker i kaffet utifall någon stackare vågar sig på någon kaffedrink. Utgår baren dessutom från ett färdigmalet sönderrostat kaffe så är det en garanti att ens mage inte kommer må bra eller att smakerna i drinken kommer tillfredsställa en. Knappast kul ingrediens som bartender att jobba med heller, skulle jag tro.

Mycket tror jag det beror på generalisering. Vad smakar ”kaffe”? Det finns så många varianter och smaker i olika kaffen att för mig som jobbar med det så skulle jag aldrig kunna bara sätta etiketten ”kaffe” på dem. Det är helt enkelt inte tillräckligt noggrant uttryckt. Därför blir det på en höft som kaffet tas in i barerna och hamnar då med rätta långt ner på bartendrarnas innovationsprioriteringar.

Men det finns exempel på bartenders och baristor som försöker att skapa bra drinkar med gott kaffe. Ett exempel var förra sommaren när Tullamore Dew sammanförde Carl på Johan&Nyström med Johan på Köttbaren och lät dem tillsammans skapa en kall variant på Irish coffee (recept finns här!).

Irish Dew blev namnet på drinken.

Givetvis finns det också ett världsmästerskap i alkoholbaserade kaffedrinkar. World Coffee In Good Spirits Championships heter tävlingen där deltagarna på åtta minuter skall skapa en varm och en kall kaffedrink till vardera två smakdomare. Dessutom kontrollerar en teknikdomare bartendern/baristans färdigheter och en huvuddomare att allt går korrekt till. Vi har ingen svensk representant och givetvis hade det varit väldigt roligt om vi hade haft SM men det får nog stå på framtiden, kanske?

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s