062 – #blogg100

I de nordiska länderna dricker vi mest kaffe i världen per person (för att hålla oss varma och pigga, givetvis!). Därför är det inte konstigt att kunskapen om hantverket är hög. Som en del i det så har Nordiska mästerskapen, Nordic Barista Cup, blivit en av världens mest prestigefyllda tävlingar. Men succén beror inte bara på tävlingen under evenemanget utan det handlar också om ett kaffeforum där kunskap delas och förnyas. Detta förmedlas tydligt via NBCs paroll ”Be together, act together, learn together”.

Till NBC skickar vi vårt landslag, Svenska Baristalandslaget, som möter de andra länderna i olika typer av tävlingar. Det kan som förra året bestå i att driva en bryggbar under evenemanget där samtliga deltagare får bedöma vilka länder de får bäst kaffe och service av eller mer traditionellt sättas upp utmaningar sammankopplade med de föreläsningar som äger rum (se längre ner listan på talare för årets NBC).

Platsen för NBC varierar beroende på vilket land som vill och kan arrangera evenemanget och efter att ha varit i Danmark de senaste två åren och Norge året innan dess är det igen dags för Oslo att stå som värdstad i år (Göteborg var värdstad 2007 och det är senaste gången NBC var i Sverige). 5-7 september är det dags (givetvis finns det markerat i min bloggs kaffekalender 😉 ) och det kommer bli lika kul som alltid att få följa utvecklingen i förarsätet.

Varje år har tävlingen ett kaffeproducerande land i fokus som föreläsningar och tävlingar kretsar kring. Till exempel förra året var det Kenya som var fokusland vilket i tävlingsdelen innebar att landslagen hade med sig varsin kenyansk barista i baren som de samarbetade med och lärde sig av. Årets fokusland kommer vara Brasilien vilket kan bli väldigt spännande! Världens mest kaffeproducerande land har mycket utmaningar att adressera. Det var en diger lista talare som presenterades idag (copy/paste från Sprudge.com med redaktionens egna tolkningar på talarnas teman) :

Alex Bernson, Sprudge.com / Sweetleaf – “Executive Service Realness
Christer Söderberg, Open World Foundation – “Sustainability: It Is My Passions
Christian Nedergaard, Ved Stranden 10 – “Wine Bars In Scandinavia Are Better As Well
Cynthia Sandberg, Love Apple Farms – “Biodynamic or Biodynamic Curious?
Emma Bladyka, SCAA Science Manager – “Producers, Science, and Producers Producing Science
Felipe Croce, Fazenda Ambiental Fortaleza – “The Organic Girl From Ipanema
Francisca Listov-Saabye, Nordic Barista Cup– “Grinder Research, Grindr Research
Pontus Dahlström, Maaemo – “Maaemo, Almo, Nomo: Serving One And All
Randy Pope, BUNN – “Keep On Grindin’ Them BUNNs
René Redzepi, Noma – “I’m Sorry, I Cannot Hear You Over My Michelin Stars, But Thank You For Joining Us
Scott Guglielmino, La Marzocco USA – “Scott Guglielmino Presents: Waterworld 2013

Nog kan det bli riktigt intressanta presentationer och diskussioner utifrån detta, väl? Det tror jag verkligen. Det kommer också att bli kul att se hur årets svenska baristalandslag kommer formas, vet att det höjts röster för en mer direktdemokratisk metod än att som tidigare att SCAEs styrelse väljer representanterna. Barista Cup-vinnaren brukar ha en given plats och jag tror att det skulle nog mycket till för att inte Tobias med koppningsvinsten och BC-andraplatsen kommer med i laget. Sedan är det två platser till. Generellt skulle jag gärna se mer transparens i urvalet och tydliga kriterier för hur deltagarna väljs. Godtycklighet är ju inte det vi jobbar med så att säga.

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100 och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s