075 – #blogg100

Vilken knall!

Den samlade svenska kaffeeliten fick idag spö av en utbytesstudent som innan han kom till Sverige i höstas aldrig hållit på med kaffe. Medicinstudenten Dinh Phong Nguyen är Sveriges bästa aeropressare 2013!

Jag skriver detta på väg mot Malmö (samtidigt som bilen jag körde ned med är på väg upp till Stockholm med hela topp 3!) och vill få ut texten direkt så länkar och bilder kommer upp senare.

Svenska Aeropressmästerskapen avgjordes idag på Koppi i Helsingborg. Mycket folk, härlig stämning och god fart på tävlingen ger ett mycket gott betyg till arrangörerna.

Jag sade till flera stycken att jag säkert skulle lottas först och nog borde jag bettat på det för visst blev det så. Men både Koppi-Charles och jag fick se oss slagna av Timmy från Te- och kaffehuset i Malmö. Bummer att åka ut först av alla men så var det med det.

Efterfrågan på platser hade gett ett extra heat i grundomgången, 21 deltagare istället för 18, och alltså sju heat á tre personer. Detta påverkade ändå inte att tre stycken från vår bil av sju lyckades bli lottade i samma heat. Dinhs vinst mot Brewers Cup-mästaren Nico och bronsmedaljören i Barista Cup Benjamin var i sig en sensation men det skulle alltså komma mer.

Vissa av heaten var riktigt tuffa (inte minst ena semifinalen!) där de tre domarna dömde varsin kopp som segrare vilket gjorde att en extradomare i form av Jerry från Koppi fick avgöra, precis lika blint som för de andra domarna.

Sett till vilka som blev representerade i semifinalerna så var det väldigt bra spridning. J&N, Drop, da Matteo, Koppi, Te- och kaffehuset samt en independent.

Semifinalerna blev uppdelade i två heat, ett med tre deltagare och en finalist och det andra fyra deltagare och två finalister. Första heatet gick Drop-Johan segrande ur med alla domarröster men det andra heatet blev som tidigare nämnt intressant. Fyra koppar, tre domare dömde varsin bästa kopp. Då uteslöts den sämsta, extradomaren valde sin favorit (ytterst tveksamt skall tilläggas) som räknades som den bästa och de tre domarna fick avgöra vilken av två som skulle till final. 2-1 i favör till Dinh som slank in i finalen. Bäst i andra heatet bedömdes Lisa från J&N vara.

Finalomgången flöt på likt de tidigare (med lite strömproblem, blir lätt så när flera vattenkokare belastar samma elnät samtidigt), domarna diskuterade fram prisplatserna och det blev dags för prisutdelning.

Lisa kommer nog att fortsätta banna ett tag att strömmen inte gick till hennes vattenkokare vilket gav en tunnare kopp än önskat. Tredje plats blev det för henne.

Kvar stod Johan och Dinh. Till sammanhanget bör nämnas att det var Johan som sålde och hjälpte Dinh att lära sig Aeropress så när Dinh utropades som segrare så var askungesagan komplett!

Ett riktigt stort grattis till Dinh, Johan och Lisa, ett stort tack till arrangörerna och domarna, shoutout till Markus som gjorde resan möjlig och Hanna för härlig support och ett tack till alla härliga människor som gör det så förståeligt varför jag engagerar mig i specialkaffe!

Foto: Brian W Jones

Annonser
Det här inlägget postades i #blogg100 och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 075 – #blogg100

  1. Ping: 094 – #blogg100 | Better coffee, better life

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s